Vidste du det?

Den første MCH-musical var ”Sommer i Tyrol”. Allerede i første forsøg var der små 10.000 tilskuere til en musical i MCH, og en tradition var født.

I 1993 spillede en dengang ukendt Trine Gadeberg hovedrollen som Annie Oakley i ”Annie Get Your Gun”. Hun har siden spillet Eliza Doolittle i ”My Fair Lady” i MCH i 1995, og vendte tilbage som professionel sanger som Cosette, da MCH opførte Les Misérables i 1999.  

Jesper Lundgaard, som i år spiller hovedrollen i MCH’s jubilæumsmusical, stod i 1994 på scenen i MCH Herning Kongrescenter som postbuddet Rolf i ”Sound of Music” tre år før sit store gennembrud på Aalborg Teater i Les Misérables. Han betegner selv den optræden i Herning som trinbrættet til sin karriere som musicalstjerne.

Der er ofte stor dramatik i MCH’s musicals. Dog er det ikke altid den planlagte slags. I 1996 brækkede instruktør Erik Bent Svendlund begge ankler, da han ville demonstrere et spring fra en bro i musicalen ”Oliver!”. Springet blev af sikkerhedsmæssige hensyn skrevet ud af manuskriptet…

Også ”Peter Pan” (2012) blev mere dramatisk end planlagt. Alle flyveturene forløb planmæssigt – lige indtil sidste scene i sidste forestilling, hvor Peter Pan, spillet af Christina Mølgaard, ramte både Wendy og væggen. Heldigvis kom ingen til skade, og væggen blev stående. 

I ”Miss Saigon” (2002) var der en helikopter på scenen. Der var installeret en kran under scenen til at løfte helikopteren op, men en aften svigtede hydraulikken. Lydeffekter og vindmaskine virkede, men ingen kunne se helikopteren. 

Under en forpremiere på ”Shrek” (2016) svigtede en lydeffekt og efterlod lille Shrek, Theodor Steenberg, tavs foran de jagende landsbyboere. Brølet udeblev, indtil Theodors far, kapelmester Rasmus, tog sagen i egen hånd og brølede, så det kunne høres helt oppe på balkonen.

Daværende instruktør Kim Harris, som er skuespilleruddannet, erstattede en ensembleskuespiller i ”Jekyll og Hyde” i 2003 pga. sygdom. Her var han tæt på at udløse et grineflip på scenen da han som præst ved et bryllup fik startet på juleevangeliet…

Også i ”Jekyll og Hyde” (2003) var der en aften en svipser. Jesper Lundgaard stod på scenen og sang klassikeren ”This is the time” i sit laboratorium. Et bagtæppe skulle hejses op ved et sceneskift, og det havde uheldigvis fået fat i laboratoriebordet, som væltede, da tæppet blev hejst. Jesper Lundgaard sang roligt videre, mens en scenehjælper (med cerut i munden) kom ind og fejede rodet væk. Lige den aften var BT’s anmelder tilstede, og trods kikset gav BT fire stjerner til forestillingen.

Mange af skuespillerne i MCH’s musicals har medvirket talrige gange, heriblandt Jesper Sindberg, der debuterede i ”Syv Brude til Syv Brødre” i 1997. Han har siden spillet en lang række roller i MCH: Udyret i ”Beauty and the Beast” (2008), Pilatus i ”Jesus Christ Superstar” (2010), Mr. Bumble i ”Oliver!” (2011), Politimester Bastian i ”Folk og Røvere i Kardemommeby” (2013), og den meget grønne hovedrolle i ”Shrek” (2016). I ”Les Misérables” spiller han politiinspektør Javert.

En anden kending i MCH-musicals, Kim Brandt, som blandt andet spillede Grev Farquaad i ”Shrek” i 2016, havde sin debut i ”Grease” i 1998 med ”Månesangen”. Han har medvirket i 14 MCH-musicals.

Da ”Les Misérables” blev opført første gang i MCH i 1999, var det den første semiprofessionelle version af musicalen på verdensplan. Det vil sige den første opsætning af musicalen, der ikke var fuldt professionelt besat. Der var seks professionelle sangere på scenen og cirka 35 ikke-professionelle. 

Mange store stemmer har gennem tiden medvirket i MCH’s musicals, heriblandt operasangerne Jens Christian Wandt og Lisbeth Kjærulff i ”Flagermusen” i 2000. I 2004 spillede Lisbeth Kjærulff, som kommer fra Herning, desuden Maria i ”Sound of Music”, og i 2013 spillede hun Eliza Doolittle i ”My Fair Lady”.

En lang række medvirkende ikke-professionelle i MCH-musicals har fået så meget smag for genren, at de siden har taget en uddannelse inden for faget. Det gælder for eksempel begge hovedrolleindehavere fra ”Atlantis” i 2001, Janus Elsig, som nu er teateruddannet, og Birgitte Dürr, som har taget en klassisk sanguddannelse. Også Diluckshan Jeyeratnam, som ”kom ind fra gaden” i 2010 og fik rollen som Judas i ”Jesus Christ Superstar”, er nu uddannet musicalperformer. 

Kapelmester og komponist Henrik Krogsgaard, som blandt andet er kendt fra de danske revyscener og fra Melodi Grand Prix i 1980’erne, førte dirigentstokken i den følelsesladede ”Miss Saigon” i MCH i 2002.

Danmarkspremieren på musicalen ”Jekyll & Hyde” fandt sted i MCH Herning Kongrescenter i 2003 med Jesper Lundgaard i titelrollerne. Det var både den første danske opførelse af musicalen og den første danske oversættelse af musicalen.

Oppe under loftet i MCH Herning Kongrescenter findes et musical-skatkammer med 4000-5000 kostumer fra 25 års musicals. Kostumier Lotte Blichfeldt har overblikket over den store samling.

”Chess” i MCH i 2009 var første gang, MCH selv oversatte en musical. Kapelmester Rasmus Steenberg er husets oversætter. 

Til ”Les Misérables” i 2017 benyttede MCH en stor drejescene på 12 meter i diameter for at skabe flow i forestillingen og undgå sceneskift. Scenen gik et par meter ud i salen og skulle dermed skabe en intens oplevelse for publikum. Samme drejescene blev anvendt i ”Cyrano” (2005) og ”My Fair Lady” (2013).